Esittelisin tekijänoikeutta Sallalle esimerkiksi tutustuttamalla hänet Kopiraitin nettisivustoon. (Lisäsin linkin tähän Blogiin Kopiraitin sivuille)
Kertoisin hänelle minkälaisia oikeuksia tekijänoikeus tuo tekijälle. Tekijänoikeus on luovan työn tekijälle kuuluva yksinoikeus, josta säädetään tekijänoikeuslaissa ja tekijänoikeusasetuksessa. Eli hänellä on työlleen lain takaamaa suojaa. Suojaa saavat esimerkiksi luovan työn tuotokset, joita ovat tekstit piirrokset, valokuvat, musiikki, maalaukset, tietokone-ohjelmat ja pelit, elokuvat sekä tv- ja radio-ohjelmat.
Kun Salla loisi uuden teoksen, hän saisi automaattisesti sille tekijänoikeuden, jos teos täyttää tietyt kriteerit. Teos on enemmän kuin normaali tuotos, se on luomistyön tulos, eikä se ole riippuvainen esimerkiksi materiaalista. Teoksen ei tarvitse olla esteettinen, nimittäin sille ei ole määritelty taiteellista kriteeriä. Sen tulee olla itsenäisesti suoritettu ja omaperäinen. ( Ei jäljitelty). Pelkkää tietoa tai ideaa ei suojata tekijänoikeudella, vaan suojaa saa muoto. Teoksen määrittelystä on siis olemassa tarkkaa ohjeistusta.
Salla on varmaankin itse lainannut jonkun teosta, jossain yhteydessä. On hyvä miettiä, miten hän itse lainaa muiden valmistamaa materiaalia. Yleisin käytäntö lienee teosten siteeraaminen. Koen siteeraamisen positiivisena ilmiönä. Teokset elävät ihmisten käytössä. Näkemätön, kuulematon ja kokematon teos on kuollut! Teoksen maine kasvaa sen saadessa paljon huomiota.
Näin sanotaan esimerkiksi Kopioston sivulla opettajien tekemästä opetusmateriaalista.
"Muiden tekemien aineistojen käyttäminen oman materiaalin osana
Kun opettaja käyttää oman aineistonsa osana toisen henkilön tekemiä teoksia, kuten kuvia tai artikkelia, on käyttöön oltava useimmiten lupa. Joissakin tapauksissa luvista on sovittu tekijänoikeusjärjestön kanssa. Esimerkiksi julkaisujen valokopioinnista ja tv-ohjelmien tallentamisesta opetuksessa on sovittu Kopioston ja opetusministeriön kesken. Jos keskitettyä luparatkaisua ei ole, tulee lupa kysyä suoraan oikeudenomistajilta.
Teoksia saa kuitenkin käyttää ilman lupaa, kun kyseessä on siteeraus eli toisen teoksen jonkin osan käyttö oman teoksen sisällä esimerkkinä käsiteltävästä asiasta tai teemasta. Kuvien siteerausoikeus on kuitenkin hyvin kapea."
Sallalla on teokseensa sekä moraalisia että taloudellisia oikeuksia. Taloudelliset oikeudet antaat tekijälle oikeuden päättää, miten hänen teostaan käytetään. Moraalisin oikeuksin suojataan tekjän oikeutta tulla mainituksi teoksensa yhteydessä. Teoksesta voidaan saada tuloja erilaisin sopimuksin. Tekijä voi luovuttaa taloudelliset oikeutensa teokseen. Teoksesta voi saada hyvitysmaksuja ( esim. musiikista).
"Suomessa hyvitysmaksujärjestelmä toimii hyvin ja tehokkaasti!
Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu on säädetty, jotta tekijät, esittäjät ja tuottajat saisivat korvauksen siitä, että heidän teoksiaan on yksityisesti kopioitu. Hyvitysmaksukäytäntö takaa sen, että kuluttajilla on laillinen ja helppo tapa kopioida haluamiaan teoksia laitevalmistajien ja laitemaahantuojien markkinoille tuomille laitteille." (http://www.hyvitysmaksu.fi/fin/index_fi.html)
Jos Salla kokee teoksensa tekijänoikeuden loukatuksi, hän voi ottaa yhteyttä tekijänoikeusneuvostoon, sillä tekijänoikeusneuvosto avustaa tekijänoikeusasioiden käsittelyssä ja antaa lausuntoja tekijänoikeuslain soveltamisesta. Kirjallinen lausuntopyyntö riittää, ei tarvitse olla kongreettista riita-asiaa. ( Linkki Opetusministeriön sivulle Blogin ylälaidassa).
2 kommenttia:
Hyvin sanottu tuo "teokset elävät ihmisten käytössä". Ehkä tekijöiden onneksikin heillä ei ole täyttä kontrollia teostensa käyttöön. Mainitsemasi sitaattioikeus on yksi rajoitus siihen ja kuten sanoit, tekijänoikeus ei suojaa ideaa, joten ideoille voi tehdä mitä vain.
Opetus- ja kulttuuriministeriön sivulla tekijänoikeusneuvoston tehtävästä saa ehkä vähän harhaanjohtavan kuvan. Tekijänoikeusneuvostolla on toimivaltaa antaa vain lausuntoja tekijänoikeuslain tulkinnasta, eikä se avusta loukkausten selvittelemisessä.
Terveisin,
Joni Hatanmaa, IPR University Center
Kiitos vastaustani tarkentavista huomioista t. Satu
Lähetä kommentti